Wijzigingen ANBI-bepalingen per 1 januari 2021

Sinds het begin van dit jaar zijn twee regels die gelden voor algemeen nut beogende instellingen (ANBI’s) gewijzigd.

Liquidatiebepaling
Voor 1 januari 2021 moest in de statuten staan dat een eventueel overschot (“batig saldo”) bij een ontbinding van de ANBI zou toekomen aan een andere (al dan niet buitenlandse) algemeen nut beogende instelling met een soortgelijke doelstelling als de ANBI die wordt opgeheven. Dat is nu versoepeld. Het is met ingang van het nieuwe jaar voldoende dat het liquidatiesaldo wordt besteed aan een andere (al dan niet buitenlandse) ANBI, ongeacht de doelstelling van die ANBI. In de praktijk bleek namelijk dat deze bepaling veel discussie opleverde over de vraag wat een soortgelijk doel is.
Alleen voor culturele ANBI’s - dat zijn instellingen die zich (nagenoeg) uitsluitend richten op cultuur (bijv. musea, dans, muziek, film) – blijft de eis van het soortgelijke doel bestaan. Bij culturele ANBI’s geldt namelijk een zogenaamde multiplier. Die houdt in dat particulieren een gift aan een culturele ANBI mogen vermenigvuldigen met 1,25 en de uitkomst daarvan mogen aftrekken in hun aangifte inkomstenbelasting. Voor bedrijven geldt zelfs factor 1,5. In verband met die multiplier vindt het kabinet het van belang dat het liquidatiesaldo van een culturele ANBI wordt besteed aan een andere culturele ANBI.
 
Publicatieplicht
Een ANBI moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Er moeten onder meer diverse gegevens op de website van de organisatie of een gemeenschappelijke website van bijvoorbeeld een brancheorganisatie worden geplaatst. U kunt dan denken aan de doelstelling, de hoofdlijnen van het beleidsplan, het beloningsbeleid en een actueel verslag van de uitgeoefende activiteiten. Er moet ook een financiële verantwoording worden gepubliceerd. Om een en ander te vergemakkelijken zijn in het verleden standaardformulieren ontwikkeld door het Ministerie van Financiën in samenwerking met de goededoelensector. Deze formulieren kunt u binnenkort op de website van de Belastingdienst vinden.
In principe is het gebruik van de formulieren niet verplicht, tenzij sprake is van een grotere ANBI. Instellingen (niet zijnde fondsenwervende instellingen) waarvan de totale lasten in het betreffende boekjaar ten minste € 100.000,00 bedroegen en fondsenwervende instellingen die in het betreffende boekjaar actief geld of goederen wierf onder derden waarvan de totale baten ten minste € 50.000,00 bedroegen, zijn wel verplicht die formulieren te gebruiken.
 
Wilt u meer weten over een ANBI? Neem dan contact met ons op.