Goed nieuws voor verenigingen van eigenaren (VvE). Beschikt de VvE over zonnepanelen en wordt de stroom terug geleverd aan de energieleverancier? Goed nieuws! De VvE hoeft vanaf januari 2020 geen btw-aangifte meer te doen.
Dat komt door de vernieuwde kleine ondernemingsregeling. De nieuwe kleine ondernemingsregeling (KOR) gaat per 1 januari 2020 in. Voor een vrijstelling komen in aanmerking btw-plichtigen die maximaal € 20.000 omzet hebben in een kalenderjaar. De meeste VvE’s die stroom terugleveren aan hun energieleverancier kunnen hiervan volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) gebruik maken. Zij hoeven geen periodieke btw-aangifte meer te doen en ze zijn af van de jaarlijkse btw-afdracht.
De VvE moet melding doen bij de Belastingdienst en mag vervolgens de betaalde btw over de aanschaf en installatie van de zonnepanelen in de btw-aangifte in aftrek brengen. De VvE moet zelf berekenen hoe hoog het verschuldigde btw-bedrag is dat de VvE moet afdragen aan de Belastingdienst. De VvE moet er – om in aanmerking te komen voor de vrijstelling – wel voor zorgen dat de zonnepanelen als rechtspersoon worden geregistreerd.
Alternatief is dat de individuele appartementseigenaren dat laten doen met instemming van het VvE-bestuur. Als een individuele appartementseigenaar de investering doet, hoeft die zich niet te melden bij de Belastingdienst. Doet hij dat wel en vraagt hij de btw terug, dan is deze weg stukken eenvoudiger dan voor de VvE.
Het wordt vanwege de KOR interessant voor VvE’s om te investeren in zonnepanelen. Alleen als er meer dan € 14.404 (inclusief btw) wordt geïnvesteerd, valt een VvE wel onder de nieuwe regelgeving. Dan zijn er wel administratieve en fiscale gevolgen.
Wilt u meer weten over de mogelijkheden van de Vereniging van Eigenaars of van individuele appartementseigenaren? Bel ons voor het maken van een afspraak.
Bron Vereniging Eigen Huis 15/11/19.