Vererving uitzoeken
De notaris onderzoekt wie op grond van de wet of op grond van het testament de erfgenamen zijn:
- bij het Centraal Testamenten Register (CTR) onderzoekt de notaris of de overledene een testament heeft gemaakt. Als dit zo is dan vraagt de notaris dit testament op bij de notaris bij wie het testament is getekend. Aan de hand hiervan kan de notaris beoordelen of de overledene iemand tot erfgenaam heeft benoemd. Als er geen testament is, of als er in het testament geen erfgenamen zijn benoemd (maar alleen legaten zijn gemaakt of een aanwijzing is gedaan tot executeur testamentair), dan vererft de nalatenschap volgens de wet.
- De notaris gaat na of de overledene bij zijn/haar overlijden al dan niet gehuwd was en/of hij/zij kinderen of kleinkinderen, alsook -zo nodig- ouders, broers en zusters of nog verdere familie achterlaat. Dit onderzoek dient te geschieden bij de registers van de Burgerlijke stand bij de gemeente, en kan enige tijd vergen.
Boedelvolmacht opstellen en versturen
Als er maar één erfgenaam is, kan deze alleen de nalatenschap afwikkelen. Zijn er twee of meer erfgenamen dan moeten zij allen tezamen handelen en tekenen. Maar, omdat dit niet erg praktisch is, wordt er meestal door de erfgenamen onderling afgesproken dat een van hen -of eventueel een derde- mede namens de andere erfgenamen de nalatenschap zal afwikkelen. De notaris verstuurt hiertoe ter ondertekening aan die andere erfgenamen een boedelvolmacht.
Andere onderzoeken
Daarnaast doen wij vaak de volgende onderzoeken:
- Zijn er huwelijkse voorwaarden?
- Op welke naam staat de woning?
- Is een erfgenaam failliet?
- Staat een erfgenaam onder bewind of curatele?
- Zit een erfgenaam in de schuldsanering?
Versturen verklaring van erfrecht
Als alle boedelvolmachten door de notaris zijn ontvangen en de onderzoeken zijn afgerond, wordt de verklaring van erfrecht afgegeven aan diegene die bevoegd is de nalatenschap af te wikkelen.