Wie is verplicht om aangifte te doen?
U bent verplicht om aangifte te doen voor de erfbelasting als u iets krijgt uit de nalatenschap dat boven uw vrijstelling uitkomt. Dat geldt bijvoorbeeld als u erfgenaam bent, een legaat krijgt of een uitkering van een levensverzekering. Klik hier voor de huidige tarieven en vrijstellingen.
Daarnaast is een executeur verplicht om aangifte te doen namens alle erfgenamen en iedereen die iets krijgt uit de nalatenschap.
Als u een volmacht heeft, kunt u waarschijnlijk ook namens de erfgenamen van wie u een volmacht heeft aangifte doen.
Wanneer moet ik aangifte doen?
U moet aangifte doen binnen 8 maanden na het overlijden. U kunt ook uitstel aanvragen. Houd u er dan wel rekening mee dat de belastingdienst in principe 4% rente rekent over het verschuldigde bedrag.
Hoe kan ik aangifte doen?
U kunt aangifte doen via de website van de belastingdienst. De belastingdienst heeft graag dat u de aangifte digitaal doet met behulp van uw DigID. U kunt ook een formulier downloaden om de aangifte op papier in te vullen.
Natuurlijk kunt u de aangifte erfbelasting ook door de notaris laten verzorgen.
Hoeveel erfbelasting moet ik betalen?
Er zijn verschillende categorieën. Partners of kinderen betalen bijvoorbeeld een ander bedrag dan een broer of zus. Ook hangt het af van hoeveel u erft. Boven een bepaald bedrag gaat het tarief omhoog. Klik hier voor de huidige tarieven en vrijstellingen.
Er is ook bezit in het buitenland of een erfgenaam woont in het buitenland. Moet ik nu dubbel erfbelasting betalen?
Nederland heft in beginsel erfbelasting over de gehele nalatenschap van een erflater die in Nederland woonde. Dus ook over het bezit in het buitenland. Een ander land wil daar soms ook erfbelasting over heffen. Dan hebben we te maken met een dubbele heffing. Soms is daar een belastingverdrag voor. Anders kan mogelijk gebruik worden gemaakt van compensatieregelingen vanuit Nederland of een ander land.
Een ander land kiest er soms voor om erfbelasting te heffen bij een erfgenaam die in het buitenland woont. Ook al woonde de erflater in Nederland. Ook in dat geval kunt u tegen een dubbele heffing van erfbelasting aanlopen.
Neem in de bovenstaande gevallen contact op. Vaak is er wel iets te regelen.