Op 7 april 2020 berichtten wij u dat een noodwet het in het kader van de corona maatregelen tijdelijk mogelijk zal gaan maken om digitaal te vergaderen bij onder andere BV's en verenigingen. Op dat moment was de letterlijke tekst van het wetsvoorstel nog niet openbaar gemaakt. Dat is nu wel het geval. De tekst van de voorgestelde noodwet kunt u hier vinden.
Uit het voorstel blijkt onder meer het volgende:
- De vergadering kan uitsluitend langs elektronische weg plaatsvinden, ook als dat niet in de statuten van de vereniging of BV is opgenomen.
- De digitale vergadering moet voor leden/aandeelhouders te volgen zijn en zij moeten tot uiterlijk 72 uur voorafgaand aan de vergadering in de gelegenheid zijn gesteld om vragen te stellen. Die vragen worden uiterlijk tijdens de vergadering beantwoord en vervolgens op de website geplaatst of via een (ander) elektronisch communicatiemiddel toegankelijk gemaakt.
- Het bestuur dient zich ervoor in te spannen dat tijdens de vergadering nadere vragen kunnen worden gesteld, tenzij dat gelet op de omstandigheden niet mogelijk is.
- Het bestuur van een vereniging moet op grond van de wet binnen 6 maanden na afloop van het boekjaar een bestuursverslag uitbrengen over de gang van zaken en het gevoerde beleid. Ook dient dan de balans en de staat van baten en lasten te zijn opgesteld. Die termijn van 6 maanden kan normaliter door de algemene ledenvergadering worden verlengd. Op basis van het wetsvoorstel kan die termijn dit jaar worden verlengd door het bestuur zelf. Eenzelfde regeling geldt voor andere rechtspersonen, zoals de NV, BV en stichting. Er gelden dan echter andere termijnen.
- Normaliter moeten bepaalde gegevens uit de jaarrekening van onder andere een BV binnen een bepaalde termijn openbaar worden gemaakt via de Kamer van Koophandel. In het wetsvoorstel is opgenomen dat het te laat openbaar maken van die gegevens met betrekking tot het meeste recente afgesloten boekjaar (in de meeste gevallen 2019) niet automatisch leidt tot (kort gezegd) bestuurdersaansprakelijkheid in geval van faillissement, als die termijnoverschrijding te wijten is aan de gevolgen van de uitbraak van COVID-19.
- Ook vereniging van eigenaars (VvE's) worden soortgelijke maatregelen getroffen.